Szanowni mieszkańcy przypominamy, że odbiór bioodpadów tzw. odpadów BIO odbywa się:
– z nieruchomości w zabudowie jednorodzinnej jeden raz w tygodniu, w miesiącach od kwietnia do końca października, oraz jeden raz w miesiącu, w miesiącach od listopada do marca,
– z nieruchomości w zabudowie wielolokalowej jeden raz w tygodniu.
Wszystkie nieruchomości wyposażone zostały w brązowe pojemniki z napisem BIO, które przeznaczone są na wszelkie bioodpady.
Jak postępować z odpadami BIO:
UWAGA!! Do pojemnika na bioodpady nie wrzucaj:
Należy pamiętać, aby do pojemników na BIO nie wrzucać opakowań (foliowych worków – toreb), w których odpady zostały przyniesione, a nie zostały do tego przystosowane. Spowodowane jest to faktem, iż zwykłe woreczki foliowe nie nadają się do kompostowania.
Należy pamiętać, aby nie mieszać bioodpadów z innymi odpadami. Domieszka nawet niewielkiej ilości plastikowych opakowań, folii, szkła, puszek aluminiowych i metalowych, opakowań wielomateriałowych, baterii, dużych kawałków drewna, magazynów i gazet, powlekanego papieru powoduje, że bioodpady nie nadają się do kompostowania.
Odpady BIO możesz również dostarczyć do PSZOK
Punkt Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (PSZOK) przyjmuje nieodpłatnie odpady BIO przez cały rok. Wystarczy, że dostarczysz tego typu odpady we własnym zakresie do PSZOK-u znajdującego się na terenie naszego miasta.
Zamiast zbierać odpady kompostuj!
Właściciele nieruchomości mogą zagospodarować powstałe na nieruchomości bioodpady we własnym zakresie, poprzez kompostowanie. Kompost jest źródłem naturalnego, darmowego nawozu, który możemy wykorzystać do użyźnienia gleby w ogrodzie czy w doniczkach.
Co wrzucamy do kompostownika? Większość odpadów kuchennych i ogrodowych, takich jak: resztki owoców i warzyw, resztki roślinne, rozgniecione skorupki z jaj, fusy z kawy i herbaty, gałązki żywopłotów, ziemię z doniczek i skrzynek, przekwitnięte kwiaty, liście, skoszoną trawę, nadziemne części chwastów, niezadrukowany papier (papier śniadaniowy, chusteczki, serwetki, tektura itp.), a także słomę i siano. Nie wrzucamy do kompostownika mięsnych odpadów kuchennych i kości, zainfekowanych roślin ogrodowych, gruzu czy śmieci z odkurzacza.
Tu znajdziesz rady dotyczące kompostowania: